Metatazectomii hepatice
METASTAZECTOMIA HEPATICĂ LAPAROSCOPICĂ
FICATUL. METASTAZELE HEPATICE
Definiție
Ficatul este cel mai complex organ, numit și ”uzina” organismului, ficatul uman are funcții indispensabile vieții. Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există nimic care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere.
Funcțiile ficatului
• metabolică:
- sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor și a lipidelor,
- participă în metabolismul glucidelor și proteinelor,
- sinteza unor elemente ale sângelui, precum albuminele, globulinele și antitrombina,
• secretorie:
- producerea bilei,
• imunizantă:
- neutralizarea corpurilor externi din organism, în special al toxinelor, jucând astfel un rol foarte important în imunitatea corpului,
• excretorie:
- descompune hemoglobina,
• alte funcții:
- depozitează numeroase vitamine, precum vitamina A, B12, precum și o serie de microelemente esențiale,
- rol în sinteza unor factori care fac sângele coagulabil.
Metastazele hepatice sunt celule canceroase răspândite în ficat, pornite de la un alt cancer început în altă regiune a corpului. Celulele hepatice întâlnite în tumora hepatică metastatică nu sunt celule hepatice ci sunt celule provenite din zona corpului în care a început cancerul (sân, colon, stomac, esofag, pancreas, plămâni, melanom etc.); după ganglionii limfatici, ficatul este cel mai frecvent loc de răspândire metastatică.
Ficatul oferă un mediu propice pentru răspândirea metastatică din cauza aportului bogat de sânge și a prezenței factorilor umorali (alte fluide corporale) care favorizează creșterea celulară.
Simptome ale metastazelor hepatice
Etapele incipiente ale metastazelor hepatice nu prezintă simptome vizibile, însă pe măsură ce tumora din ficat avansează, ficatul se poate mări; umflarea lui poate provoca o obstrucție a sângelui sau a fluxului biliar, iar când se întâmplă acest lucru, pot apărea simptome precum:
- pierderea poftei de mâncare,
- pierdere în greutate,
- urina închisă la culoare,
- oboseală și slăbiciune,
- umflături abdominale sau balonare,
- icter – îngălbenirea pielii,
- durere la nivelul abdomenului superior drept,
- greață și vărsături,
- febră,
- stare de confuzie,
- ficat mărit – când ficatul este mărit, se poate simți o masă voluminoasă în partea dreaptă a abdomenului sub cutia toracică.
Indicații
Indicația privind operația de rezecție a metastazelor hepatice depinde foarte mult de localizarea metastazelor și a numărului de leziuni; abordarea pacienților în chirurgia oncologică hepatică are un aspect strict individualizat, doar 25 - 30% dintre pacienții cu tumori hepatice sunt candidați pentru tratament chirurgical, iar acesta poate fi însoțit de tratamente sistemice (chimioterapie, imunoterapie etc.).
Avantajele metastazectomiilor hepatice laparoscopice
Metastazectomia hepatică laparoscopică se efectuează sub anestezie generală.
Utilizarea tehnicii laparoscopice pentru a efectua intervenția de metastazectomie hepatică are mai multe avantaje, dintre care:
- durerea postoperatorie mult redusă comparativ cu tehnica clasică,
- mobilizarea pacientului după intervenție este rapidă, la câteva ore postoperator,
- riscul de a dezvolta aderențe postoperatorii este scăzut,
- beneficiu estetic, inciziile având dimensiuni foarte reduse,
- timpul de spitalizare este scurt, în marea majoritate a timpului, după aproximativ 48 ore pacientul poate fi externat,
- reintegrarea socială a pacientului este rapidă.
Pregătirea preoperatorie
Preoperator, pacientul va fi supus unui algoritm complex de investigaţii:
- teste pentru examinarea funcției hepatice - teste de sânge,
- CT abdominal - evaluarea dimensiunii tumorii, morfologia, gradul etc.,
- ecografia ficatului - poate indica dacă ficatul este mărit sau apar unele modificări ale formei sau texturii;
- RMN – pentru identificarea tumorilor mari,
- biopsie hepatică.
Desfășurarea intervenției chirurgicale
Metastaziectomia sub abord laparoscopic se desfășoară în aproximativ 1 - 2 ore cu spitalizare de 1 - 2 zile postoperator.
Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală.
Acest tip de intervenție se realizează prin 3 - 4 mici incizii (5 - 10 - 12 mm) prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor, cu ajutorul acestora se disecă țesuturile, se sigilează vasele și se realizează extirparea metastazelor hepatice.
Cu ajutorul acestui laparoscop se poate explora întreaga cavitate abdominală, iar la finalul intervenției instrumentele utilizate sunt extrase și inciziile sunt suturate.
De multe ori este necesară plasarea tuburilor de dren, însă acest fapt depind de la caz la caz.
Recuperarea postoperatorie
Recuperarea după îndepărtarea metastazelor hepatice este facilă, în aproximativ 7 zile pacientul poate reveni la activitățile normale.
În tot timpul de recuperare este necesar:
- evitarea ridicării de greutăți,
- hidratarea corespunzătoare,
- mobilizarea prin plimbări zilnice,
- consumul de alimente bogate în fibre naturale pentru a ajuta tranzitul,
- evitarea consumului de alcool și tutun,
- urmarea cu strictețe a instrucțiunilor medicului și personalului medical cu privire la îngrijirea plăgilor de sutură și administrarea medicamentelor.
Riscuri si efecte secundare
Ca orice intervenție chirurgicală, operația de îndepărtarea a metastazelor hepatice implică unele riscuri, poate complicații și efecte secundare postoperatorii, însă acestea pot apărea:
- hemoragie prin lezarea vaselor de sânge din jurul ficatului,
- biliragie (scurgerea bilei în abdomen de cele mai multe ori necesitând drenaj pe termen lung),
- complicațiile specifice unei anestezii generale.
Atenție!
Dacă apar complicații în timpul metastazectomiei hepatice laparoscopice, medicul chirurg poate decide convertirea în operația de metastazectomie hepatică clasică pentru a rezolva în siguranță problemele apărute.
Întrebări frecvente
1. După ce sunt rezecate, metastazele mai pot reapărea?
Răspuns: Există o doză de imprevizibilitate care este influențată de mai mulți factori și anume, tipul și agresivitatea cancerului primar (melanom, colon, stomac, pancreas, ovar, plămâni etc.), dacă s-a urmat un tratament de chimioterapie înainte de intervenția chirurgicală, dacă rezecabilitatea s-a putut efectua în mod radical cu margini sănătoase, dacă au fost identificate toate metastazele hepatice prin investigații imagistice preoperatorii și intraoperatorii (ecografie intraoperatorie).
2. Este mai sigură intervenția clasică decât cea laparoscopică sau ablația cu radiofrecvență?
Răspuns: Fiecare tip de intervenție are rolul ei și ar trebui făcută respectând indicațiile chirurgicale. Atunci când este posibilă și respectă criteriile oncologice și nu pune viața pacientului în pericol recomandăm cu căldură de primă intenție intervenția laparoscopică.
3. Câte metastaze hepatice se pot rezeca într-o intervenție chirurgicală laparoscopică?
Răspuns: Nu există limită de număr, dar într-adevăr dacă sunt mai multe metastaze hepatice și sunt greu abordabile ca și poziție face intervenția laparoscopică imposibil de realizat; astfel se aleg alte tipuri de intervenție chirurgicală pentru rezecția lor. Indicația cea mai bună este metastază unică, marginală sau superficială; lobul stâng fiind mai facil de abordat.
4. Locul de unde sunt rezecate metastazele hepatice se regenerează?
Răspuns: Ficatul este cel mai plastic organ și în general compensează funcțional și ca formă până la 100% chiar și după rezecții extinse. După metastazectomii pe imagistica de control de multe ori se pot identifica cicatricile postoperatorii în ficat și nu trebuiesc confundate cu noi metastaze apărute.
5. Pierderile de sânge sunt semnificative în intervențiile pe ficat și fac dificilă operația de metastazectomie laparoscopică?
Răspuns: În intervențiile pe ficat trebuie luată în considerare transfuzia de sânge intra și postoperator; se pot aprecia sângerările și putem să le prevenim printr-o tehnică chirurgicală îngrijită și precaută. Metastazele profunde pot fi în apropierea unor vase mari ale ficatului și este necesară uneori plasarea unui garou la nivelul vaselor hilului hepatic (manevra Pringle).